Närproducerade blommor allt mer trendigt utomlands

De flesta blommor vi köper har färdats långa vägar för att komma till oss, t.ex. är majoriteten av rosor producerade i Kenya, medan tulpaner produceras i Holland. I Kanada går det just nu en trend att konsumenter väljer närproducerade blommor istället för importerade och anledningen är miljön. Men hur gör man för att köpa närproducerade blommor, och hur gångbart är det egentligen att odla blommor i Sverige?

Lokalproducerade blommor har lägre miljöpåverkan

Att köpa lokalproducerade blommor har förutom lägre miljöpåverkan andra fördelar. När du köper blommor som odlats lokalt minskar du behovet av långa transporter vilket i sin tur minskar koldioxidutsläpp och andra miljöpåverkande utsläpp som är förknippade med frakt. Många länder har också en mindre omfattande lagstiftning gällande bekämpningsmedel vilket gör att miljögifter riskerar att hamna i naturen.

Lokalt odlade blommor är också oftast färskare än de som transporteras över långa sträckor, vilket innebär att de kan hålla längre efter att de köpts. Genom att köpa lokalproducerade blommor stödjer du också lokala företag och odlare, vilket bidrar till att skapa arbetstillfällen och stärka den lokala ekonomin. Detta bidrar inte bara till ekonomisk tillväxt utan också till att bevara lokala traditioner och hantverkskunskaper inom blomsterodling.

Vilka blommor odlas i Sverige?

I Sverige finns det inte någon massproduktion av blommor som i länder som Holland och Kenya, men det finns ett brett utbud av blommor som odlas och som används i blomsterbuketter. Eftersom klimatet i Sverige varierar från norr till söder möjliggör det odling av olika sorters blommor. I listan nedan hittar du blommor som man kan odla i Sverige.

Tulpaner

Sverige är känt för sin tulpanodling, särskilt under våren. Tulpaner finns i många färger och är populära i buketter.

Rosor

Även om de kan vara lite svårare att odla i det kallare svenska klimatet, odlas rosor i växthus och används året om i blomsterarrangemang.

Pioner

Dessa ljuvligt doftande blommor är favoriter under sen vår och tidig sommar. De är särskilt omtyckta för bröllop och andra festliga tillfällen.

Liljor

Liljor är en annan populär blomma som odlas i Sverige. De används ofta i buketter för deras skönhet och långvariga blomning.

Gladiolus

Dessa ståtliga blommor, med sina imponerande blomspikar, är populära i sommarbuketter och för deras färgstarka utbud.

Akleja

En charmig perenn som trivs i det svenska klimatet och ofta finns i cottage gardens. Akleja lägger till en vild och naturlig touch i buketter.

Riddarsporre

Kända för sina höga, dramatiska blomställningar, är riddarsporrar en favorit i både trädgården och i buketter, speciellt under sommarmånaderna.

Aster

Astrar blommar under sen sommar och höst, och deras livfulla färger gör dem till ett populärt inslag i höstbuketter.

Detta är ett exempel på några blommor som kan odlas i Sverige för användning i blomsterbuketter. Blommorna är säsongsberoende och lokala förhållanden gör att sortimentet kan variera. Detta ger florister och producenter möjlighet att experimentera med olika arter och sorter.

Kan man köpa närproducerade blommor i Sverige?

I Halmstad finns företaget Tvärsäkert som drivs av Magnus Nordström och Angelica Lindblad som specialiserat sig på närproducerade snittblommor. Företaget drivs i mindre skala och tar uppdrag mot beställning. Förutom snittblommor odlar de även grönsaker och kryddor som de säljer till ett lokalt café.

Även i Malmö hittar du lokalproducerade snittblommor hos bland annat företaget Bara Blommor som har specialiserat sig på att sälja närodlade blommor. Du kan anlita dem för att fixa blomsterarrangemang till bröllop och begravningar.

Ett annat smart sätt att köpa närproducerade och miljövänliga blommor är att gå på självplock. Självplock av blommor finns runtom hela landet och vi har tagit fram en lista över vilka företag som erbjuder det baserat på var i landet du bor.